My Blog List

Monday, February 27, 2012

~Kegilaan~

salam..
Hari nie,saya nak bagitahu tentang kegilaan saya pada warna.. Warna yang amat saya minati sejak saya kecil.. saya minat warna biru,ungu,putih,merah,hijau dan paling minat warna merah jambu..semua barang yang dibeli seperti baju,tudung,kotak pensil,rak,dan sebagainya mesti diutamakan warna pink dulu..dan jgn terkejut,suami saya pun minat warna tersebut..brg2 pun kebanyakan kalau dia yang beli,mesti warna pink dulu dia ambil..hehehehe..nasib baik kami dapat anak lelaki,kalau dapat anak perempaun,mesti baju asyik warna pink aje....orang kata warna yang kita minat ini merupakan gambaran tentang diri kita..
Menurut kajian oleh pakar psikologi,warna nie mempunyai pengaruh yang tersendiri dalam perwatakan dan sikap seseorang... jom kita tengok..


MERAH
Berani, emosional, tegas tamak, tahan melarat dan suka bersenang-senang.
BIRU
Setia pada pasangan, pandai menyimpan wang, kuat kemahuan, suka berterus-terang, jujur, cekap memberi maaf dan tegas.
HIJAU
Subur, suka kepada kebahagiaan, tidak suka bergaduh atau bertekak, patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga kadang-kadang seakan kolot.
HITAM
Suka menyendiri, prihatin, kuat menghadapi dugaan hidup, tidak mudah dipengaruhi, kuat berfikir, setia pada pasangan, baik hati tetapi cepat tersinggung.
COKLAT
Kaya dengan sifat keibuan, suka merenadh diri, sopan santun, halus budi pekerti, hati mudah merasa was-was dan takut berbuat salah.
UNGU
Pemurah dan merdeka hatinya, tidak suka diperintah, berinisiatif, bijak tetapi agak beremosi, keinginannya tidak meluap-luap.
KELABU
Suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka bekorban peranan cerdas dan bijak.
KUNING
Menyukai ilmu, gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi cabaran.
PUTIH
Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur,rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal 
MERAH JAMBU
warna ini melambangkan romantik,feminin. Warna ini mempinyai sifat mendorong ke arah kepasrahan, penyerahan, kesempurnaan, keayuan dan kesantunan..

So,kwn2,apa pilihan warna kegemaran anda???

 
ni antara brg2 saya yg warna pink(yg smpat snap la)..hehehe.
                                  ni beg kain sembahyang saya..

                                  ni alat2 sekolah saya..huhuhu..

                                   ni kalendar dan jam study saya..


                                    ni rak utk alat2 tulis..

                                    ni tong sampah saya..

                                     ni penyedok n penyapu yg suami saya beli..

                                                    ni selipar dlm bilik yg suami sy belikan..hehe

erm..banyak lg brg2 yang saya dan suami hadiahkan,yang beli berwarna pink..tak larat nak snap semua..thanks a lots utk suami saya,sebab semua bry2 yang dia beli utk saya semestinya warna pink yang perlu di dahulukan..

2 comments:

Nora_Aniza said...

selauar dalam pink ada x

DiaNa said...

ader..haha..